Zoek werk, geen baan!

Op een bijeenkomst van de vereniging Achmea een tijdje geleden stelde een man zonder baan een vraag aan het panel: "Ik ben 52 en zit al een jaar zonder baan, heeft het panel een tip voor mij?".

Volgens mij kwam het beste antwoord van Ronald de Leij. Hij raadde de man aan te zoeken naar werk, niet naar een baan. Zijn uitgangspunt was: als je werk hebt, vind je uiteindelijk wel een manier om daaruit inkomen te verwerven. Als je blijft zoeken naar een baan, dan doe je jezelf tekort. Daarnaast pleitte de Leij hartstochtelijk voor een verder opgroeien van werknemers, die in zijn ogen nu te veel "kinderen" zijn van de werkgevers, die dan vaak als "ouders" optreden.  Die rolverdeling is niet goed.

Wij, als DeWerkdenkers, zijn het hiermee grondig eens. Zeker in een land als Nederland, waar de beroepsbevolking steeds beter opgeleid is, is het zaak dat de werknemer zich dusdanig opstelt dat zij/hij niet meer een naar eten schreeuwend kuiken is dat in het nest zit tot de ouders (werkgever) met een wurm (inkomen) komen aanvliegen. Werknemers kunnen zich beter opstellen als zelfstandige wezens die voor een bepaalde periode hun diensten verkopen aan een werkgever, maar dat evengoed zelfstandig kunnen doen.

In dat licht is het ook prachtig dat Roel Cremer, voorheen onderzoeker en adviseur bij TNO, ons nu komt versterken. Over zijn proces hiertoe en wat hem dagelijks inspireert, schreef hij een artikel in het blad waarvan hij ook redacteur is: "Aan de slag". We hadden geen betere titel van een blad kunnen bedenken.

Lees het artikel en laat je ook inspireren!