Online mag en kan alles

Op het forum van Libelle of all places is een politieke discussie losgebarsten die de zielen van de redacteuren dusdanig beschadigden dat ze de boel off line hebben gehaald.

Het lijkt erop of op Internet (vooral in NL, maar ook in andere landen) de discussies behoorlijk uit de hand kunnen lopen als de mensen lekker anoniem te keer kunnen gaan. Een kennis van mij verbaasde me ooit (ben ik naief?) dat hij het prachtig vond om op Internet anoniem wat vreemde opmerkingen te maken en dan te zien hoe de mensen zouden reageren.

Is de oude kreet "On the Internet nobody knows you're a dog" dan toch waar? Hebben we (of in ieder geval een deel van "We") dan zo weinig beschaving dat alles zomaar geplaatst moet worden? Is de vrijheid van meningsuiting bedoeld voor ongebreidelde "brain farts" van mensen die te bedonderd zijn om enige wellevendheid te gebruiken? Theo van Gogh werd na zijn dood dan wel op het schild geheven als "voorvechter van de vrijheid van meningsuiting", maar voor mij was het naast maker van prachtige films ook een enorm beledigende, haat oproepende, onbeschaafde vent. Een uitspraak die ik van zijn vader of moeder hoorde: "Theo, natuurlijk mag je al die zaken wel zeggen, maar je hoeft ze niet te zeggen...". Theo deed het in ieder geval op eigen naam en maakte het beledigen van mensen (nadat eerder cabaratiers daarmee begoinnen waren, wat hebben we gelachen) salonfähig, waarna een deel van de mensen het anoniem best ook durfde. Ik durf te wedden dat 95% van die anonieme reaguurders (term van GeenStijl) dat anoniem niet zou durven, omdat ze er binnen familie, vriendenkring of werk op aangesproken zouden worden.

Prachtig al die vrijheid. Het resultaat is niet verheffend.