Manager: butler en generaal

Setting: onderwijsorganisatie, net voor de zomer. Alle medewerkers zijn er echt aan toe, zometeen lekker weg met vakantie. Bij het afscheid net voor het vertrek is er een borrel en barbecue. Het management is er ook en heeft zich voor deze gelegenheid gekleed als butler.

Vreemd? Nee, helemaal niet. De hedendaagse manager stapt steeds meer af van de vroegere rol van sergeant en neemt steeds meer die van butler op zich. Medewerkers zijn steeds mondiger en hoog opgeleid en weten zelf goed wat ze professioneel moeten doen. De manager ondersteunt hen dan.

Maar daarnaast heeft een organisatie ook richting nodig, waar gaan we met zijn allen naar toe? Daarvoor heeft een organisatie mensen nodig die het veld kunnen overzien en een strategie kunnen uitzetten. Generaals dus. Zo zie je dat de vroegere manager, die zich kon opstellen als sergeant die het beter wist dan de mensen die hij/zij onder zich had, nu aan de ene kant een soort verzorger is en aan de andere kant de leiderskwaliteiten moet bezitten die je in generaals ziet.

Lees ter inspiratie deze zomer eens:

en kijk dan nog eens rond in je eigen organisatie.... niet te veel schrikken hoor...