Het beste voornemen

Het is het jaargetijde van de goede voornemens. In een eerder blog vroeg ik mij af hoe het toch kan dat we die zo snel vergeten. Dit keer pleit ik voor het uitvoeren van slechts één goed voornemen, die alle andere overbodig maakt.

 Opvallend aan goede voornemens is dat het meestal gaat om het verbeteren van slechte gewoonten of gedrag. Ongeveer de helft van de goede voornemens gaat jaar in, jaar uit over gezondheidszaken als stoppen met roken, afvallen of meer gaan sporten en de andere helft over het verbeteren van iets aan jezelf of je relatie met een ander.  Dat is ook de belangrijkste verklaring voor het mislukken ervan: we gaan de strijd aan met iets dat we al jaren doen en niet in staat waren te veranderen.  Dat is vragen om problemen. De faalkans van een voornemen is namelijk erg groot bij hardnekkig, ingesleten gedrag. Waarom geen goed voornemen over iets dat we al goed kunnen of heel graag willen? De slaagkans is veel groter en het voelt veel beter!

Mijn suggestie aan iedereen die toch een goed voornemen wil hebben: schrijf een brief aan jezelf vanuit de toekomst. En neem een periode van 5 jaar, dus de brief is gedateerd januari 2017. Wat doe je dan, waar werk je, hoe woon je en met wie? Wat houdt je het meeste bezig, hoe ziet je omgeving eruit, hoe sta je in het leven? En welke nieuwjaarswens stuur je jezelf?

Het is een beproefd recept en het werkt! Ik schreef zelf eens zo’n brief en vijf jaar later had ik de beschreven baan en even later spoorde ook mijn woonomgeving  met mijn droombeeld van jaren her.

Ik downloadde onlangs het e-book van Wendela den Tonkelaar over leiderschap en paarden. Wendela is psychologe en paardencoach en legt in haar boek uit hoe het  werkt tussen mens en paard.  Spiegelneuronen, dat is het geheim. Alle dieren hebben die, wij ook, alleen hebben wij afgeleerd ernaar te luisteren. Wij zijn niet meer zo goed in staat om de omgeving te zien zonder oordeel of interpretatie. We neutraliseren als het ware onze spiegelneuronen, die ons brein helpen alles te zien. Daardoor missen we veel informatie, want wij overgieten de werkelijkheid graag met ons eigen kennissausje.

En ik moest opeens aan Kwetal denken, de breinbaas uit de verhalen van Maarten Toonder, en dat prachtige woord ‘denkraam’.  Ons denkraam zit ons dwars! Het blokkeert de vrije uitwisseling van spiegel- en gewone neuronen en beperkt ons denken! Hamlet en Horatio!

Het goede nieuws is dat we die spiegelneuronen in 5 stappen weer vrij kunnen maken. Wendela heeft daar verschillende oefeningen bij. Laat mijn suggestie aan u er ook een zijn: neem een uurtje de tijd om het hoofd leeg te maken en schrijf daarna die brief aan uzelf. U zult zien dat de spiegelneuronen allang weten waar het geluk wacht en hoe daar te komen. Nu u nog!

Trefwoorden: 

Reacties

Hallo Johan,

Wat leuk dat je mijn boek noemt in je blog! Dank je wel!

Je schrijft overigens erg leuk, dus ik blijf je blog zeker volgen.

Groeten,

Wendela

Hallo Johan,

Wat beschrijf je dat mooi! En dank je wel voor het noemen van mijn boek! Mooi om te lezen hoe je mijn boek op meerdere manieren verbindt. Dat 'denkraam' is een goeie, die onthoud ik! ;-)

Groeten,

Wendela