Google is een voorbeeld

Lange tijd werd Google gezien als het voorbeeld op gebied van innovatie. Bussen met managers werden uitgeladen en zagen hoe bij Google mensen innovatief waren: 80% op projecten van de baas, 20% op zelfbedachte projecten die resultaten opleverden, die Google juist die enorme winsten brachten. Natuurlijk lukte niet alles, maar door de medewerkers de ruimte te geven, zouden ze tot verbluffende zaken kunnen komen, zaken waar managers niet aan gedacht zouden hebben.

De kredietcrisis greep in en de managers ook. Die 20% vrije innovatieruimte bleek ineens toch niet zo'n goed idee. Getuige een bericht op Fast Company (wel even de advertentie bekijken, het is tenslotte een gratis medium...) wordt er nu hard ingegrepen in de vrije cultuur van Google, want al met al leverde al die innovaties wel een prima imago op (en dus een aantrekkelijk profiel op de arbeidsmarkt en bij de investeerders), maar 97% van de winst kwam gewoon uit de platte on line advertenties. Waarschijnlijk is de innovatieve cultuur bij Google te ver doorgeschoten en te veel een eigen instituut geworden. Bij GE zei Jack Welsh ooit tegen zijn managers: "Ik wil ieder jaar je 10% beste mensen zien voor een gesprek en ik wil dat je je 10% slechtste mensen ontslaat.". Dat zouden ze bij Google ook moeten doen met de projecten en misschien wel vaker dan eens per jaar.

Gelukkig wordt er nu ook op een andere manier ingegrepen: niet goed lopende zaken worden gestopt. Gelukkig maar, want doorgaan met iets dat verlies geeft, neemt geld en mogelijkheden weg voor nieuwe innovaties. Daarnaast ontslaat Google ook een aantal recruiters, omdat ze gewoon minder mensen nodig hebben.

Leerpunt: innovatief gedrag moet je ook innovatief blijven bekijken; het moet geen automatisme zijn. Google werd groot en de innovatiecultuur werd een instituut. En dat is dus niet de bedoeling.

Lange tijd was Google een voorbeeld, nu ook weer, want ze durven in te grijpen bij experimenten. Wat mij betreft: experimenteer veel, maar durf ook in te grijpen als het anders moet. Maar een punt blijft: wanneer gaan al die experimenten nu waarde genereren?