De graanrepubliek en het Chinese IJzerrijk

Ooit, aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw, was Oost Groningen, waar mijn grootouders vandaan komen, de graanschuur van Nederland. In dorpen als Bellingwolde wuifde het Nederlandse graan en waren de boeren trots op hun handel en werden ze er rijk van. Toen kwam de landbouwmechanisatie. Oost Groningen kon daarvan maar weinig genieten, de stukken land zijn hier te klein om echt groots gemechaniseerd te bebouwen, dat gaat beter in de Noordoostpolder. 

Nog veel beter ging het in de Verenigde Staten, waardoor veel boerenfamilies uit Oost Groningen naar staten als Minnesota en Illinois vertrokken. Dit mechanisme van verschuiving van de graanproductie staat prachtige beschreven in de Graanrepubliek van Frank Westerman.

Momenteel gebeurt er weer iets, maar dan op veel grotere schaal. De economie in China groeit als kool. Dan heb je als land ijzer, hout en energie nodig. Veel ijzer, hout en energie. Stukken land zo groot als Nederland worden nu in het Braziliaanse regenwoud kaal gemaakt (hout en houtskool voor de bouw en hoogovens), afgegraven (ijzererts) of leeggepompt (olie). Aan de ene kant probeert de Braziliaanse overheid wel wat te doen aan inllegale houtkap, maar aan de andere kant zien ze ook daar dat handel geld oplevert. Een boom in het oerwoud of een flatscreen in je kamer. De meesten weten het wel...

China is bezig met een enorme expansie. Nu handelt het nog, er is nog overvloed. Maar wat gaat er gebeuren als er geen overvloed meer is, maar schaarste op de markten voor ijzer, hout en energie? Wat gaat dat ons doen?

De kranten staan bol van de commotie over een jaar langer doorwerken, of misschien wel twee jaar. We trekken ten strijde tegen een nomade in zijn tent. Koopkrachtverlies wordt uitgerekend in tienden van procenten. Intussen koopt China havens op (Piraeus in Griekenland), grote stukken land (Brazilie, Afrika) en bouwt steden zo snel als wij nog niet eens gebouwen kunnen neerzetten.

Zijn we wel bezig met het goede? Moet onze focus niet liggen op iets anders? Wat is ons antwoord hierop?

 

Trefwoorden: